Luisteren naar alle stemmen in jezelf en we gaan tot de kern, je leest het overal op mijn site. Hoe werk ik hier nu mee tijdens mijn coachingsessies? Ik gebruik daarvoor vaak de methode van Voice Dialogue. Voice Dialogue is een krachtige methode waarbij je leert en groeit door naar de verschillende stemmen in jezelf te luisteren. De verschillende en tegenstrijdige stemmen die in jouw kern zitten en jou maken tot wie je bent. Doordat je jouw probleem bij de wortel aanpakt levert deze methode diepgaande inzichten op en krijg je duurzame verandering. In het artikel hieronder leg ik in het kort uit wat Voice Dialogue inhoudt.

De informatie in dit artikel komt uit het boek Ik ken mijn ikken, ontdek andere kanten van jezelf van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn. Grondleggers van Voice Dialogue zijn Hal en Sidra Stone.

 

Wat is voice dialogue?

 

Ieder mens heeft verschillende kanten in zich aanwezig. Bij een groep vrienden laat je de ene kant van jezelf zien en bij je oma een andere kant. We hebben allemaal meerdere kanten in ons, dat is een normaal en gezond verschijnsel. Je kan last ervaren als je bepaalde kanten van jezelf te vaak en te veel aan het woord laat komen. De methode van Voice Dialogue kan je helpen om hier meer inzicht in te krijgen én om te leren hoe je je gedrag om kan buigen.

 

Hoe zijn jouw verschillende kanten ontstaan?

 

Als je geboren wordt ben je gevoelig, open en afhankelijk van anderen. Deze kant in jou is je innerlijke kind. Als baby val je samen met dit Innerlijke Kind, je bént het. Wanneer je opgroeit draag je dit Innerlijke Kind nog steeds in je. Zo kun je je bijvoorbeeld als volwassene in een bepaalde situatie plotseling heel klein voelen: dat is je Innerlijke Kind.

Wanneer je opgroeit ontwikkel je andere kanten van jezelf. Je omgeving reageert positief of negatief op die verschillende kanten. Zo kan het zijn dat jouw zorgzame kant erg gewaardeerd wordt door je ouders maar je speelse kant door hen wordt afgekeurd. Als baby en kind ben je heel gevoelig voor de reacties uit je omgeving. Je leert dus al snel welke kanten van jou waardering oproepen en jou dus een veilig en geborgen gevoel geven. En aan de andere kant bescherm je jezelf als kind tegen gekwetst worden en leer je welke kanten van jezelf je beter kan verbergen om pijn te voorkomen. Ook bepaalt de cultuur waarin je opgroeit, religie en wat je in je leven meemaakt welke kanten van jezelf je het beste kan laten zien en welke kanten je beter verborgen kan houden.

Je kan jezelf zien als een bus. In die bus zitten al jouw verschillende kanten. In de loop van je leven heb je geleerd om bepaalde kanten vooraan in de bus te zetten: zij zitten regelmatig aan het stuur en bepalen en sturen jouw gedrag. Andere kanten van jezelf heb je achterin de bus gezet, of misschien wel in de kofferbak verstopt. Ze zitten nog wel in jouw bus maar mogen niet aan het stuur plaatsnemen, in sommige gevallen zitten ze zelfs zo goed verstopt dat je niet weet dat je ze hebt.

 

Je primaire kanten: wat en wie zijn ze en waarom heb je hier zo’n last van?

 

Het kan zijn dat jij in jouw leven merkt dat dingen niet lekker lopen. Dat je vaak bepaald gedrag laat zien dat niet effectief is en dat je niet verder helpt. Of dat er iets niet klopt: je voelt je niet helemaal jezelf maar kan er de vinger niet achter krijgen. Waarschijnlijk heb jij in zo’n geval een kant van jezelf die dominant aanwezig is; dit noem je je primaire kant.

Door schade en schande heb je geleerd welke kanten er voor zorgen dat jij krijgt wat je nodig hebt en geen pijn oploopt. Deze kanten zijn jouw bus gaan besturen om te voorkomen dat het innerlijke kind gevaar loopt. Ze gedragen zich als een soort bodyguard en beschermen jou. Ook als jij al lang volwassen bent grijpen jouw primaire kanten in als er een voor jou bedreigende situatie ontstaat.

Hier kan je last van krijgen. Je kan merken dat je gedrag niet effectief is. Zo kan iemand die een sterke pleasende kant heeft op den duur een burn out ontwikkelen. En iemand die een sterke innerlijke criticus heeft ontzettend lijden onder zijn perfectionisme en zo veel last hebben van de kritische gedachten in zijn hoofd dat het hem neerslachtig maakt.

 

De verstoten kanten: welke kanten van jezelf laat je bijna niet meer zien

 

Stel je voor dat je vroeger een temperamentvol meisje was. Je kon driftig reageren wanneer iemand niet in jouw fantastische plan mee wilde gaan. Omdat je moeder niet zo goed tegen drukte kon werd ze boos op je als je driftig reageerde. Als klein kind was je afhankelijk van je moeder, haar reactie deed je pijn. Zo leerde je om je temperamentvolle kant minder te laten zien. Deze kant van jezelf raakte verstoten.

Bepaalde kanten van jezelf heb je zo ver achter in de bus opgeborgen dat je ze zelden meer bewust aan het stuur laat, dit zijn je verstoten kanten. Je hebt ze nog wel in je en zo nu en dan laten ze ook nog van zich horen. Dit gebeurt dan vaak op onverwachte momenten of ze geven lichamelijke signalen aan je af. Het kost je namelijk veel energie om deze verstoten kanten op de achterbank te laten.

Voor elke primaire kant wordt er een tegenovergestelde kant naar de kofferbak verbannen. Dat betekent niet dat deze kant ook echt weg is. En hoewel het vroeger functioneel was om deze kanten in jezelf te verstoten, kan het je later in je leven lelijk opbreken.

 

Alle kanten geven jou een ander gevoel

 

Alle kanten in jou geven jou een ander (lichamelijke) sensatie. Zo kun je je licht en vrolijk voelen als je ene kant aan het woord is en een brok in je keel krijgen van je andere kant. Ook voor anderen is het zichtbaar welke kant bij jou aan het stuur zit. Weet jij welke kanten je in je hebt en welke kant je vaker naar voren wil schuiven? Maak dan bewust gebruik van de lichamelijke sensatie die daarbij hoort om deze kant in jezelf op te roepen.

 

Je bewuste ego

 

Persoonlijke groei is een langdurig proces waarin je langzaam maar zeker leert om alle verschillende kanten van jezelf beter te managen. Je leert dus om in jouw bus de kant van jezelf aan het stuur te zetten die jij op dat moment het beste kan gebruiken. Je maakt je los van je verschillende kanten en bestuurt ze bewust, zodra je dat kan ontstaat je bewuste ego. Dit proces gaat niet zonder slag of stoot. Je primaire kanten zijn sterk in je aanwezig en zolang deze kanten overtuigd zijn dat ze jou moeten beschermen blijven ze koppig aan het stuur zitten. Het kan zijn dat dit proces dan spanning bij je oproept en je kan dan de begeleiding van een professional inschakelen.

Ben je nieuwsgierig hoe dit in de praktijk werkt? Ik ga hier graag met je over in gesprek