Duurzame groei als mens doormaken en een bezield leven leiden is niet mogelijk zonder kwetsbaarheid. Als je een intenser en betekenisvoller leven wil leiden dan is kwetsbaarheid de weg. En als je het hebt over de kracht van kwetsbaarheid dan heb je het over Brené Brown.

De kracht van kwetsbaarheid is een belangrijk onderdeel van de ruggengraat van mijn praktijk. Wanneer ik het heb over ‘de kern’, dan heb ik het over de plek waar jouw kwetsbaarheid zich bevindt. En waarom? Omdat zich daar álles bevindt: dat wat je pijn doet, jouw angst, jouw schoonheid, je kracht en je verlangen. Kortom: alles waar vandaan jij een rijk en waardevol leven kan bouwen.

 

Kwetsbaarheid is de oorsprong van liefde, verbondenheid, geluk, moed, empathie en creativiteit.

 

Laat me eerst even uitleggen wat Brené Brown bedoelt met bezield leven. Bezield leven betekent leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Het betekent dat je de moed hebt om je waarden na te streven, compassie ervaart voor een ander en voor jezelf en verbondenheid ervaart met de mensen om je heen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een bezield leven leiden het vermogen om je kwetsbaar op te stellen zien als een katalysator hiervoor.

 

Verbinding voelen en erbij horen

 

Kwetsbaarheid is zo belangrijk voor ons omdat het ons in staat stelt onszelf verbonden te voelen met een ander en het ons het gevoel geeft erbij te horen. Maar wat betekent het om je verbonden te voelen en wat bedoel ik met erbij horen?

Verbondenheid is de energie die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Wanneer ze zonder te oordelen en beoordeeld te worden kunnen geven en ontvangen. Erbij horen is een aangeboren menselijk verlangen. Omdat dit zo’n primaire behoefte is, proberen we daar vaak aan te voldoen door ons aan te passen en te streven naar goedkeuring. Maar in plaats van dat dat helpt staat dat het gevoel erbij te horen juist in de weg. We horen er namelijk pas echt bij wanneer we ons authentieke, imperfecte zelf aan de wereld laten zien, en dat betekent dat ons gevoel er bij te horen nooit groter kan zijn dan de mate waarin we onszelf accepteren.

 

Het schild waarmee wij ons wapenen tegen kwetsbaarheid

 

Wat gebeurt er als je gevoelens van kwetsbaarheid wil vermijden? Dan trek je een schild op. Dat schild kan verschillende uitingsvormen hebben. Je hebt het heel druk, je stelt je hard en cynisch op, je verdooft jezelf of je verbergt je achter perfectionisme.

Om ervoor te zorgen dat je achter dat schild kan blijven maak je jezelf klein. Het schild drukt steeds zwaarder op je en het wordt dodelijk vermoeiend om het omhoog te houden. En het verdrietige is, is dat het enige waar het schild je voor afschermt de kans is om jezelf te leren kennen en te laten zien. De mogelijkheid om echte verbinding aan te gaan met de mensen om je heen.

Mensen die moeite hebben met het tonen van hun kwetsbaarheid of het zelf voelen van hun kwetsbaarheid zullen het bovenstaande waarschijnlijk herkennen. Op de korte termijn lijkt dit een goede strategie om jezelf te beschermen. Op de lange termijn zorgt dit voor afvlakking, verwijdering of bijvoorbeeld een burn-out.

Uit onderzoek blijkt dat bij mensen die hun verhalen en ervaringen met anderen delen hun lichamelijke gezondheid verbetert. Wil jij als mens groeien en met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag, dan kan je niet om je kwetsbaarheid heen.

Dit is een proces waar je, afhankelijk van de kracht van jouw schild, een lange of korte tijd mee aan de slag zal moeten gaan. Ook dit is een proces van vallen en opstaan, het is zeker niet makkelijk en het zal je pijnlijke momenten opleveren. Maar het is wel hetgeen dat je écht verder gaat helpen. Mocht je hiermee verder willen dan kan ik je het boek van Brené Brown ‘de kracht van kwetsbaarheid’ zeer aanraden.

 

Wat is kwetsbaarheid niet: de mythes ontkracht.

 

1. Kwetsbaarheid is hetzelfde als zwakte.

Kwetsbaarheid vormt de kern van alle emoties en gevoelens. Met andere woorden: als we voelen zijn we kwetsbaar. Als je gelooft dat kwetsbaarheid zwakte is, geloof je in feite dat voelen kwetsbaar is. En als je je gevoelsleven afsluit uit angst dat de prijs te hoog is, loop je juist weg voor datgene wat jouw leven richting en zin geeft. Kwetsbaarheid staat niet alleen aan de wieg van emoties die we vaak liever niet ervaren, zoals verdriet of angst maar het staat ook aan de wieg van emoties waar we juist naar verlangen, zoals liefde. Van iemand houden, is je emotioneel blootgeven, is kwetsbaar.

2. Ik heb niets met kwetsbaarheid.

Bullshit. Leven is kwetsbaar zijn. Beweren dat je niets met kwetsbaarheid hebt is beweren dat je niets met leven hebt. Onmogelijk dus.

3. Kwetsbaarheid is alles er maar uitgooien.

Kwetsbaarheid verreist grenzen en vertrouwen. Het is geen kwetsbaarheid wanneer jij alles er maar uitgooit zonder rekening te houden met of je ontvanger ook in staat is om het te dragen. Wat je dan doet is niet echt kwetsbaar zijn maar kwetsbaarheid gebruiken om aandacht te trekken, te shockeren of alleen aan je eigen behoefte voldoen.

4. We kunnen het wel alleen af.

Hoe lekker is het idee dat je alles in het leven alleen kan trotseren. Het is alleen niet realistisch. Wij als mensen hebben steun van anderen nodig om ons eigen hobbelige pad te bewandelen. Vragen om hulp is het mooiste wat je jezelf kan geven als het gaat om omgaan met je kwetsbaarheid.

 

Wil je hier met mij over verder praten? Neem gerust contact met mij op.