‘Een boom van een vent laat zich niet kisten.’ Het stond er echt: onder een persoonlijk stuk van die vent over de moeilijke tijd die hij achter de rug had en hoe hij nu weer aan het opkrabbelen was. En hoewel deze reageerder het goed bedoelde irriteerde het mij. Want: hoezo, laat zich niet kisten?! Deze man heeft zich juist even laten kisten, is diep gegaan en heeft alle shit die er verborgen zat doorvoeld. De demonen (voor zover mogelijk) verjaagd, uitgebroken om daarna weer sterker uit de strijd te komen.
Tegenwoordig ontkennen we negativiteit. We denken om en we ‘dankbaarheidsdagboeken’ ons een weg om de gevoelens heen die we liever niet willen voelen. Geluk is binnen handbereik als je maar de juiste Positieve Mindset-stappen volgt en iedereen die dat niet voor elkaar krijgt is een loser. Want geluk is een keuze, hè! En als jij jouw huppelende zelf niet weet te manifesteren dan moet je nog maar eens heel kritisch naar je visionboard kijken.
Het leven is zo simpel: denk gewoon positief!
Nu is er niks mis met een dankbaarheidsdagboek, een affirmatie en de omdenkscheurkalender. Echt niet. Maar… Deze uitingsvorm wordt wel een probleem wanneer je het inzet om de gevoelens die je minder graag voelt weg te drukken en te negeren. Die gevoelens waar je een knoop van in je maag krijgt, die maken dat je je schaamt en die je gedachten donker kleuren.
Het leven is niet altijd een feest. Ook al probeer je obsessief je eigen slingers op te hangen. Het leven bestaat uit mooie én minder mooie momenten. Soms is het leven ronduit kut, kun je je waterlanders niet bedwingen en loopt alles even niet zo lekker.
En juist wanneer het niet zo lekker loopt ben je gevoelig voor de valse belofte van de quick fix. Snel van je probleem af. Verbreek het contact met alle negatieve mensen om je heen. En denk vooral positief! Denk positief! DENK POSITIEF! Beweeg met zo’n rotvaart om die kutgevoelens heen zodat je alles, iedereen en jezelf voor de gek houdt.
Toxic Positivity versus Emotionele Flexibiliteit
Toxic Positivity noemt Susan David dit: de neiging om de emoties die je liever niet voelt te negeren, en alleen te focussen op dat wat lekker gaat en dat wat lekker voelt. Is dit een strategie die je veelvuldig kiest dan zorgt dat volgens Susan David op termijn voor stress, burnout en angsten. En geloof me, hiermee moeten leven is geen feest.
Emoties zijn niet in te delen in positieve en negatieve emoties. Hoe graag we dat ook willen. Emoties zijn. Punt. Je kan jouw emoties niet managen door te zeggen dat je er nu gewoon even geen zin in hebt. Je zal er mee moeten leren omgaan zodat je er achter komt wat je van ze kan leren: Emotionele Flexibiliteit noemen ze dat. En ja: ook van je ‘negatieve’ emoties kan je iets opsteken. Want geloof me, er gaat een wereld voor je open wanneer je meer naar jezelf gaat luisteren. En jijzelf bestaat, net als je buurvrouw, je moeder en net als ik, uit plezierige en minder plezierige kanten.
Een echte vent toont zijn kwetsbaarheid
En die man van hierboven? Die was pas goed in zijn kwetsbaarheid tonen. En weet je wat dat hem bracht? Pijnlijke momenten, tranen en verdriet. En uiteindelijk de groei, het weer kunnen zien van het licht en de mogelijkheid om op te krabbelen. Een toonbeeld van een echte vent als je het mij vraagt.
Ben je benieuwd hoe ik hier als coach mee werk? Lees hier meer over mijn werkwijze. Â
Nog niet overtuigd? Hier een oefening
Ben je nog niet overtuigd? Ga dan eens serieus met de volgende vragen aan de slag.
- Maak deze zin af: de gedachten/gevoelens waar ik het liefst vanaf zou willen, zijn: ……….
- Maak een lijst met alles wat je ooit geprobeerd hebt om deze onplezierige gedachten/gevoelens te vermijden of om ervan af te komen. Zowel doelbewust als per ongeluk. Enkele voorbeelden: vermijden van mensen, verdoven met drugs of alcohol, jezelf afstraffen, anderen beschuldigen, zelfhulpboeken lezen etc etc.
- Loop nu de lijst af en vraag je bij elk onderdeel af:
– Zorgde dit er op de lange termijn voor dat ik van mijn pijnlijke gevoelens en gedachten afkwam?
– Wat heeft het mij gekost?
– Bracht het mij dichter bij een rijk, vol en zinvol leven?
Wil je hier graag een keer met mij over in gesprek gaan dan kan dat natuurlijk, maak dan hier een afspraak. Ons eerste kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.
In mijn blogs gebruik ik soms voorbeelden van mijn coachees, of mijn coachees als voorbeeld. Ik doe dit altijd met nadrukkelijke toestemming van haar of hem en ik deel geen vertrouwelijke en/of gevoelige informatie.Â
0 Reacties