Home » Blog » Persoonlijk » Pas op dat je vis geen haai wordt
vis een haai

Pas op dat je vis geen haai wordt

door | 19 nov, 2021 | Persoonlijk

Als verschillen er niet mogen zijn, gaan ze ondergronds. Dat remt creativiteit en vitaliteit.

 

Terwijl ik een afspraak voor een interessante opdracht aan het voorbereiden ben word ik door Jitske Kramers Deep Democracy weer even mooi met mijn neus op de feiten gedrukt.

Want ik leef dit motto en mijn werk bestaat uit luisteren naar de stemmen en mensen wier geluid we minder vaak horen. En toch ben ik ook een mens en nog steeds niet roomser dan de paus. Het raakt me wanneer mensen in volle stelligheid en hevigheid een mening verkondigen die lijnrecht staat tegenover dat wat ik belangrijk vind. En wanneer de toon valser wordt, kan ik daar wakker van liggen. Terugtrekken en verstoppen is mijn eerste neiging.

Zo nu en dan een reminder houdt me scherp. Dan duik ik mijn eigen onderstroom in, geef mijn vissen even de aandacht die ze verdienen en voorkom hiermee dat het giftige haaien worden. Zodat ik weer kan luisteren zonder oordeel en gesprekken kan voeren waarin alles op tafel mag komen te liggen. Omdat dit naar mijn idee de enige manier is om op een gezonde manier met elkaar samen te leven.

 

Hoe zit dat met de vissen en de haaien?

In een groep gaat men de boel saboteren wanneer mensen conflicten vermijden en niet met tegenstellingen om kunnen gaan. Mensen zijn ontevreden maar zeggen dat niet. De onuitgesproken zaken noemen ze bij Deep Democracy vissen. Worden deze vissen niet gevangen wanneer ze klein zijn (lees: worden de zaken niet uitgesproken) dan zullen ze groeien en zich aan allerlei onderwerpen vastbijten.Totdat het grote haaien worden.

Bij een individu werkt dit hetzelfde. Je herkent vast het gevoel van een (innerlijk) conflict en de angst om dit aan te kijken of bespreekbaar te maken. Vervolgens wordt het groter en sterker. Je ligt er wakker van en het sijpelt door in andere dingen. Als je niet oppast wordt de haai zo groot, dat het ten koste gaat van je energie en de verbinding met anderen.

 

Wat kan je doen?

Het begint met erkennen dat je last hebt van je haaien. Vervolgens kijk je naar ze, open en zonder oordeel. Wat komen ze je vertellen? Welke angst zit er achter? Wat wordt er bij jou geraakt? Of waar heb je behoefte aan? Om vervolgens je handelen daar op aan te passen.

 

Wil je hier meer over weten of wil je samen met mij aan de slag? Maak hier een afspraak voor een gesprek.
Lees meer over coaching door Eefje van Antwerpen.

 

 

 

 

Over Eefje

persoonlijke ontwikkeling

Als coach, vertrouwenspersoon en trainer werk ik vanuit de drijfveer dat elke stem het verdient om gehoord te worden.

Elke stem in een organisatie maar ook elke stem in jou.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin